Translate

петък, 7 ноември 2014 г.

Домашен кашкавал с чубрица




Преди около седмица споделих с вас Домашен кашкавал със сушени домати,
ето, че днес ще ви представя рецептата за домашен кашкавал с чубрица.
Още по-вкусен, ароматен и пленителен.
Технологията на приготвяне е същата като стандартната, но вместо сушени домати сложих ронена чубрица.
Стана много вкусен.
Преди много време опитах за първи път този кашкавал.
Близка роднина на семейството ми прави домашен кашкавал с чубрица, бях решена да приготвя и аз такъв, защото много ни хареса.
След консултация с нея успях да го приготвя.
Благодаря ти, Кака Дими!


Подробното описание за точната направа може да видите ТУК !
Сега отново ще обясня процеса.
Този път направих пълна доза, защото очаквам гости и искам да ги впечатля.

Ето и продуктите:
6 литра прясно мляко
10 гр. лимонена киселина
3 с.л. сол
2 с.л. чубрица
тензух
тежест
гевгир или съд на дупки

От 6 литра мляко изкарах около 700 гр. истински домашен кашкавал

Приготвяне:


Слагате млякото в тенджера, не го бъркайте.
Аз сложих млякото на умерен котлон.
Когато млякото започне да се загрява, то оформя една коричка и бавно започва да се повдига.
Трябва да следите процеса, защото при първите два опита слагах лимонената киселина преди млякото да е готово и се получаваше  нещо като разтопен кашкавал.
За да не ви се получи и на вас такова нещо следете внимателно.
Ако имате млековарка процеса ще е много по-лесен.
Но ако и вие като мен нямате наблюдавайте.
Има един момент когато млякото започва да прави пяна и да се повдига,тогава точно преди да започне да завира сложете 10гр.  лимонена киселина.
Слагате киселината и бъркате, тогава млякото се пресича и добива вид на нещо като извара.
Бъркайте няколко минутни и оставете настрани тенджерата, така млякото ще си пусне суроватката, цвета на съдържанието в тенджерата трябва да е жълто.
Вземете един гевгир и една тенджера, сложете гевгира, покрийте го с тензуха и изсипете съдържанието в тензуха.


Добре е да има суроватка, защото така по-лесно се разбърква бъдещия кашкавал със солата и чубрицата.


Така равномерно се разпределят.
Преди да разбъркам махнат най-едните части от чубрицата, тези по-дълги части.
Вдигнете тензуха.
Сложете тензуха с кашкавала в предварително пробита кутия или използвайте гевгир, като натиснете отгоре с тежест.
Така с тежестта кашкавала престоява поне 30 минути.
След това го завийте с найлоново фолио и го приберете в хладилника за около ден, два!
Ето и резултата:


Както ви споделих подробно описание и снимки на процеса на приготвяне може да видите ТУК!

Щастлива съм, че за втори път приготвям сполучлив кашкавал,които се превърна в любим на всички.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...