Translate

петък, 22 май 2015 г.

Етапи на приготвяне на домашен тарама хайвер


Преди няколко седмици получих като подарък огромно количество хайвер от шаран.
Не знаех как го приготвя и потърсих из мрежата решение...
Видях една интересна рецепта, която следвах много внимателно.
Не зная дали така трябва да изглежда готовия разбит тарама хайвер, но пък е вкусен и го правя за първи път.


На вкус ми хареса, странното, е че когато започнах да приготвям си казвах, че това няма начин да го опитам или ям.
Не харесвам хайвер, а и самия процес на зреенето е доста дълъг, но резултата си заслужава.



Получава се нещо като гъста  майонеза, но с много приятен вкус, леко пикантен.
Ще започна от начало, защото това са снимките на готовия разбит хайвер.
До като достигнете до този момент ще трябва да преминете през няколко етана на зреене на хайвера.


Снимах всеки етап за да ви улесня когато го приготвяте.


Продуктите са следните:
за зреенето на хайвера:
Хайвер от риба в моя случай шаран
сол,като солта се слага на обемни части 1 към 1 обемни части или 2 части хайвер 1 част сол
Аз направих съотношението 2 части хайвер 1 част сол и стана доста солено 
Олио

за Тарама хайвера:

1 с.л. зрял солен хайвер
сока и настърганата кора на един лимон
1/2 глава лук(по-голяма)
2-3 бр. филии хляб 
20-30 мл.вода
200-300 мл. олио

Етапи на зреенето :
Ако вие или ваш близък е уловил рибата, след като я почистите измийте добре хайвера от кръв и ципи и наличие на люспи.


Както споменах по-горе ми подариха огромно количество хайвер.
Виждате от снимката колко много е.
Това количество като обем сложих в купа и посолих със сол.
Споменах, че сложих две части хайвер и една част сол.
Разбърквате добре солата и хайвера с вилица.
При разбъркване по вилицата остават ципи, които трябва да изхвърлите.


Така осоления хайвер се слага в кофичка или кутия, която се затваря добре.
Хайвера трябва да узрее, аз го сложих в хладилника.


Зреенето на хайвера продължава до като той добие оранжев цвят.
Аз всеки ден го бърках с вилица до като узрее.
При разбъркването с вилица се отстраняват още от ципите.


Всеки ден ще виждате как хайвера променя цвета си.
Когато стене оранжев се разбърква за последно и се залива с олио.


Ето колко като количество олио покрива хайвера.


Така покрит с олио и вече узрял хайвера има трайност е 4 години.
Така прочетох ето тук.
Така покрит с олио хайвера остава 7 дни.
След седем дни може да приготвите Тарама хайвер.


Всичко,което ви трябва е 1 с.л. узрял хайвер
1/2 голяма глава лук
2-3  филия хляб,която се накисва във вода
200-300 мл.олио
сока  на един лимон и настърганата му кора 
пасатор

Ето и приготвянето.
Първо се прави така наречената закваска.


Вземате една лъжица от хайвера.
Отцедете леко накиснатата филия хляб и 2 с.л. от олиото, в което е зрял хайвера.
Започнете да разбивате с пасатора.
Трябва да се получи лепкава смес,внимателно добавете малко олио.


Сложете нарязания лук и отново пасирайте.


След като пасирате лука добавете сока на лимона и кората и отново разбийте.


Накрая сложете водата и започнете да разбивате, като ба етапи добавяте олиото.
При мен се получи доста рядка за разбиване смес, но след около 10 минутни пасиране стигна до гъстотата, която виждате на снимката.


От втория опит успях да получа перфектно разбит хайвер!


Вкусът на тарама хайвера е доста наситен, перфектна соленост, лека пикантност от лука и свежест от лимона.


Очаквайте продължение и редакция на тази публикация!
Това е началото ...
Следвах  тази рецепта, но в последствие направих промени по нея !
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !