Домашни вкусотии: Перфектната домашна пица

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

Перфектната домашна пица


Ако сте фенове на тънката и хрупкава пица, това е вашата рецепта.
Отне ми доста време в опити да достигна това съвършенство ,което включва перфектно съотношение между хрупкавост, сочност и вкус...


Не искам да се хваля или превъзнасям, но изгледах и доста кулинарни предавания и взаимствах по някоя идея в конструкцията на това изкушение..
Рецептата за тестото е най-обикновено , истината е в соса и кога точно се използва...


Предполагам,че всеки от нас маже тестото с доматен сок, или някакви готови смески,които не препоръчвам.
Гледах едно предаване (вече забравих кое) където изрично споделиха, че не нанасят соса върху тестото , а върху продуктите, така блата се изпича, става хрупкав и поема вкуса на останалите продукти!
Най-добрия съвет, които съм следвала.
Съветвам и вас, не мажете тестото със сос !


Втората важна подробност , не използвайте доматен сок или някакви подобия !
Ще споделя с вас перфектният сос за пица , които всеки път използвам, ще споделя и алтернатива ,ако не разполагате с посочените продукти !
Тестото и соса са най-важните !
За соса комбинирах домашно доматено пюре и пюре от чушка , към които добавих чесън и подправки .
Ако нямате домашно пюре от чушка и домат , може да използвате домашен кетчуп или домашна мазаница (лютеница)!


Уверявам ви, че пицата е перфектна, бих искала да споделя още един съвет.
Вкусната пица не е необходимо да се препълва с продукти.
Както ще се уверите от рецептата тази пица съдържа много малко съставки .
Ще споделя и , че вкусната пица няма нужда от сосове, защото когато пицата е идеална на вкус ,няма нужда от сос.


Надявам се да приемете препоръките ми и да се впуснете в направата на идеалната за мен пица!
Ще опиша подробно етапите !

Ето и продуктите :
за тестото:
500 гр. брашно
7 гр. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. брашно 
200 мл. топла вода
20 мл. олио 
150 мл. хладка  вода 

соса за пица :
200 гр. доматено пюре
200 гр. пюре от чушка
2 скилидки чесън 
сол на вкус
черен пипер
риган
босилек
3 с.л. олио
чубрица

за пицата :
120 гр. моцарела
30 гр. кашкавал
20 гр. сирене
2 яйца 
50 гр. салам (може бекон, шунка,пушено месо)
2-3 пресни гъби
50 гр. пушено топено сирене
2 яйца 

От тези продукти направих две пици в квадратни тави на фурната!


Започнете с тестото.
В една купичка сложете сухата мая, захарта, солта и разбъркайте.
Добавете 200 мл. топла вода, разбъркайте сместа и изчакайте около 10 минути маята да се активизира.
В купа сложете брашното, добавете сол .
Изсипете готовата мая , олиото и започнете да месете тесто.
Постепенно добавяйте хладка вода.
Тестото трябва да е еластично и да не лепи.
Омесете го с цялото си желание и добри чувства,.
Когато меся чувствам ,че тестото ме пленява , мисля положително , аромата на тесто е ненадминат.
Намажете купа с малко олио и сложете тестото вътре, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса.
Тестото втасва доста бързо ако е на топло място.


Пригответе продуктите за пицата.
Започнете със соса, смесете пюретата, настържете вътре чесъна, овкусете с останалите подправки.


Нарежете гъбите на тънки ленти, настържете кашкавала ,нарежете топеното сирене .
Вземете тава и я покрийте с хартия за печене.
Сложете малко брашно на плота, разделете тестото на две части и внимателно разточете.
Прехвърлете тестото в тавата и с ръце го издърпайте , тестото е еластично и много лесно се разстила с ръце.


Разстланото тесто в тавата е готово за украсяване с продукти.
Започнете със салама, гъбите, топеното сирене, бялото сирене .
Намажете със соса , разкъсайте моцарела ,настържете кашкавал , изчупете едно яйце отогоре и печете.
Фурната трябва да е предварително затоплена на 200 градуса.


Първо сложете на пицата по-долу във фурната , за да се запече отдолу основата.
След това преместете по-горе, за загар !
Това е !


Тази пица има два недостатъка, а те са следните: води го изгаряне на езика ,защото много рядко се съумява да се изчака малко, а втория недостатък е ,че е неизбежно да преядете ...


Надявам се да съм полезна с тази рецепта ! 
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...