Translate

неделя, 20 август 2017 г.

Солен маймунски хляб


Ето, че след няколко години писане на кулинарен блог дойде време да споделя и рецептата за този "шантав" хляб наречен маймунски.
Исках да прочета историята му, защо така се нарича? Не открих информация.
Научих едно нещо, че е много, много вкусен.
Особено, след като го приготвих изцяло с домашни свежи билки, които са ми любими.


Хапнахме го целия още топъл.
Ще споделя моята интерпретация на рецептата.
Комбинирах много подправки и не сгреших.


Рецептата за тестото е класическа за хляб.


Необходими продукти:
за тестото:
500 гр. брашно
7 гр. суха мая
300 мл. вода
20 мл. олио или зехтин
1 с.л. оцет

за плънка и овалване:
50 гр. масло
20 гр. сирене
20 гр. кашкавал
подправки по вкус:
магданоз
копър
босилек
салвия
див лук
чесън
мащерка
чубрица
целина
кимион
червен пипер
куркума
сол
семена микс

Приготвяне:


Първо омесете тестото, за да го оставите да втасва.
В дълбока купа сложете брашното и маята, щипка сол и щипка захар.
Изсипете топлата вода, оцета и започнете да месите.
Добавете мазнината, омесете меко и еластично тесто.
Тестото намажете с олио, сложете го в тенджера и покрийте със стреч фолио.
Нека втаса до като удвой обема си.


Вземете билки и сухи подправки по ваш вкус. Аз изброих тези, които използвам и комбинирам. Хубаво е да ги нарежете на ситно и сложите в малки купички. Разтопете маслото.
Маймунският хляб се състой от малки топки тесто, които са покрити с вкусни подправки.
Аз сложих плънка в топчетата тесто, редувах сирене и кашкавал.
Вземете подходяща форма за печене, маймунският хляб се прави във форма за кекс, аз използвах продълговата форма.
Покрийте я с хартия за печене.
Можете да разделите тестото на две равни топки, от тях да направите руло и да нарежете малки топчета. Вземете едно топче, сложете сирене или кашкавал, оформете го добре, потопете го в маслото, след това в подправки или билки. Подредете във формата.


Аз редувах видовете билки и подправки, както и плънката.
Получих два реда с различни и повтарящи се вкусове и аромати.
Между топчетата сложих и кашкавал.
Оставих хляба да втаса.


Намажете с малко масло и вече втасалия хляб изпечете в топла на 180 градуса фурна.
Може да сложите фолио отгоре, за да не изгори.
Печете около 30 минути като следите дали хляба е готов.


Ароматите, които ще излизат от фурната ви ще ви приковат до нея.
Ние нападнахме хляба веднага след като направих няколко снимки.
Страхотен е!


Определено ще се прави отново, до като има свежи билки в градината.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !