Домашни вкусотии: Пинджур

неделя, 27 август 2017 г.

Пинджур


След като вкъщи се влюбихме в Айвара, реших, че ще приготвя отново нещо различно със следващата доза печени чушки и патладжани.
Да ми е жива и здрава баба, която на 85 години все още помага с вкусни зеленчуци и изпичането им на огън.
При последния пък когато ми даде изпечени чушки и патладжани, приготвих Айвар.
Сега реших, че ще направя Пинжур.


Сега сигурно много от читателите ще започнат да се чудят каква  е разликата.
Разликата между Пинджур и Айвар е следната, в айвара НЯМА домати, а в пинджура има.
Сега може би, някои ще помислят, че е лютеница, има разлика и от лютеницата.
В лютеницата слагаме, моркови, лук, домат, чушки, патладжан и не правим марината за нея.
След като вече съм опитала и трите специалитета, мога за ви споделя, че има разлика във вкуса. Различава се.
Ако желаете да имате по няколко бурканчета различни вкусотии през зимата, направете си и Пинджур.


Нарочно не пасирах готовия Пинджур, на нас ни харесва да е едро нарязано и да се усещат различните късчета при хапване.


От посочените продукти получих 10 бурканчета по 300 гр.
Това  е теглото на зеленчуците, които са изпечени, почистени и обелени.

Ето ги тях:
2, 5 кг. домати
2,5 кг. чушки
1 кг. патладжан
1/2 ч.ч. оцет
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. сол
2 глави чесън ( 10 скилидки)
5 стръка целина
1/2 връзка магданоз
черен пипер
кимион


Приготвяне:


Най-добре е зеленчуците да се изпекат на огън. В това число слагам и доматите.
Е тази рецепта доматите също се запичат за кратно.
Баба ми изпече чушките и патладжаните, аз изпекох доматите.
Задушете топлите зеленчуци, така се белят по-лесно.
Обелете ги и ги нарежете.
Тук зеленчуците се режат, не се смилат.


Ако имате тава и възможност, препоръчвам ви да направите пинжура на огън, аз нямам тази възможност, за това използвах тенджера. Търсих подходяща тава, за да го запека на фурната, но не открих, така, че използвах тенджера, която може да събере всички съставки.
В една купа смесете солта, олиото, оцета, захарта, кимиона, черния пипер и разбъркайте всичко добре.
Зеленчуците сложете в тенджерата и пуснете котлона.
Маринатата сложете в тиган или тенджерка, когато кипне, залейте зеленчуците с нея.


Нарежете половината чесън и свежите билки, добавете и тях в тенджерата.
Пинджура се приготвя на тих огън и се бърка, поради наличието на домати в състава времето ми за приготвяне е по-дълго.
Вари се, до като не остане никаква излишна течност.


Когато е готово, настържете чесън.
Когато изстине добре го напълнете в бурканчета.
Бурканчетата се стерилизират за около 20 минути.
Заслужава си да се приготви и опита, защото е много вкусно.


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...