Домашни вкусотии: Запечен боб с кюфтенца

събота, 30 септември 2017 г.

Запечен боб с кюфтенца


С настъпването на по-хладните дни от есента, сякаш и ястията добиват по-топъл и пикантен привкус. Още през първите хладни дни с удоволствие хапнахме топли суми и яхнии.
Сега идва ред и на любимия ни боб.


След класиката Боб с наденица, Боб с джолан идва ред и на Боб с кюфтенца.
Не съм изненадана от вкуса на ястието, не съм изненадана, че се получи много вкусно и различно. Различното е комбинацията и гъстия вариант.
Ако все още не сте комбинирали боб с кюфтенца е крайно време и вие като мен да го направите и да си хапнете без задръжки.


Знаете, че кулинарията е моята страст. Не веднъж съм споделяла с вас, че готвенето е нещото, което ме откъсва от напрегнатото ежедневие и стресова работа.
В това ястие добавих цял арсенал от сезонни продукти като зеленчуци и билки.


За тази рецепта използвах боб гигант, но ако вие нямате такъв ястието ще се получи и с обикновен. Така, че накисвайте боба и се пригответе да омагьосате половинките си с крайния резултат.


Необходими продукти:
300 гр. боб
2 моркова
 2 червени чушки
2 зелени чушки
 1 люта чушка
1 голяма глава лук
300 мл. доматен сок
червен пипер
черен пипер
джоджен
целина
магданоз

за кюфтенцата:
300 гр. кайма
1 яйце
1 филия хляб
магданоз
сол
пипер
1 малка чушка
1 малък картоф
1 малка глава лук
кимион
брашно за овалване
малко олио



Приготвяне:


Накиснете боба във вода за една нощ. След това го сварете във вода с няколко стръка свеж джоджен.
Каймата се омесва с продуктите, като картофа се настъргва на ситно ренде, а след това и чушката. Омесвате всичко много добре.
Сложете да стегне за 20-30 минути в хладилника.
До като каймата стяга нарежете зеленчуците.
В дълбок тиган или тенджера сложете малко олио и задушете зеленчуците без доматения сок.
Добавете боба и доматения сок. Накрая сложете подправките.
Вземете тавичка, изсипете зеленчуците и боба.
Ако избягвате пържено подредете суровите кюфтенца в тавичката.
Аз за кратко запържих кюфтенцата в малко мазнина и ги подрдих след това  в тавата със зеленчуците.


Запечете боба с кюфтенцата за около 20-30 минути на горен и долен реотан на 180 градуса.


Ястието се получава с доста богат, леко пикантен и наситен вкус.
Голяма вкусотия.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...