Домашни вкусотии: Домашно роле за мезе

неделя, 15 октомври 2017 г.

Домашно роле за мезе


Времето започва да става все по-подходящо за тези мезенца. 
Вкъщи сме непоправими фенове на сухите мезета, особено ако са домашно произведени.
Направих един експеримент преди седмица и това е резултата от него.
Мисля, че се получи идеално мезе от свинско месо, поднесено като роле, варено, не е пушено, защото все още нямам пушилня, но силно се надявам и това да имам някои ден.


Започнах с идеята за домашна шунка, но крайния резултат ме наведе до мисълта, че това си е роле, а не шунка. За това ще го представя като такова мезе.
Получи се много вкусно, сигурна съм, че и на вас ще се хареса.
Не съм снимала етапите на приготвяне, защото нямах увереност, че ще има нещо за показване, но ето, че съм сгрешила.
Има за показване, има и за хапване!


Ще компенсирам липсата на снимки от етапите с подробни обяснения.
Мисля, че няма нищо сложно в рецептата, ще се справите.


Ето и продуктите:

1 кг. свинско месо (плешка, бут)
80 гр. сол
10 гр. захар
1 карамфилчета
2 дафинови листа
6 зрънца черен пипер
1 глава лук
1/2  малка пръчка канела
1/4 ч. л. черен пипер
1 връзка целина
1 морков

за овалване:
2 с.л. червен пипер
1 к.л. кимион
1к.л. сол
1к.л. чубрица
1 к.л. сух чесън

Приготвяне:


Хубаво е да използвате голямо парче месо, аз имах домашно месо, което беше нарязано на парчета, общото му тегло беше 1 кг.
Не е проблем да е на по-едри парчета или нарязано като пържоли, защото ще го навием на руло.
В дълбока купа се смесват солта, захарта и черния пипер.
Покривате и натърквате месото с тези подправки, вземете една кутия за съхранение.
На дъното сложете от смесените сол, захар и пипер, подредете месото и го покрийте с останалата смес. Затворете кутията и я сложете в хладилника за 3 дни.


На третия ден, сварете отвара от  канелата, зърната пипер, карамфила и 200 мл. вода.
Кипнете ги за няколко минути, махнете от котлона и оставете да се изстине добре.
Залейте местото в кутията с тази марината, затворете отново кутията и я оставете за още 3 дни в хладилника.


На 6-я ден извадете месото и го потопете в студена вода, оставете го да се изкисне няколко часа. Около 2-3 часа, като смените водата два пъти.
Вземете тензух и здрав коноп или конец.
В дълбока тенджера сложете около 2 литра вода, нарязаната на 4 глава лук, моркова нарежете на две, сложете дафиновия лист и целината. Тенджерата се слага на котлона и се чака да заври.
През това време, подредете месото върху тензуха, навийте го на руло и го овържете здраво с конеца. Получилото се роле увито в тензух и здраво завързано с коноп се слага във врящия бульон, вари се час и половина.


След час и половина, сложете в една купа ледена вода и кубчета лед, когато извадите врялото месо, веднага го сложете в ледената вода. Трябва да се охлади шоково.
Извадете  го от водата, нека се отцеди за малко, не махайте тензуха и конеца, а го завийте със стреч фолио и го оставете за 1 ден в хладилника.
На следващия ден го развийте внимателно. Ролето ще е стегнато. Ако е влажно го подсушете с кухненска хартия и го оваляйте в подправките.
Завийте го в хартия за печене и го сложете в хладилник.
Мезето може да се консумира веднага, но от опит казвам, че след ден, два в хладилника е още по-вкусно.


Получи се много вкусно мезенце за виното. Очаквайте продължение по темата с мезетата, защото това беше пробен вариант.
Мисля да подобря рецептата и да споделя още няколко различни мезенца, с които да върви питието през сезона.

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...