Translate

петък, 20 октомври 2017 г.

Как да си направим квас


За да стигнете до този истински хляб, първо трябва да преминете през етапа на захранване на квас. За втори път правя квас, но едва сега имам възможност да споделя с вас етапите на приготвянето му. 
Знаете ли, че разликата в хляба с квас и хляба с мая е неописуемо огромна.
Кваса е магия, кваса е живот!
 Благодарение на него и хляба започва своя живот.
След като хляба "оживее", израсне и се изпече, той придава чрез вкуса си този живот и на нас.
Само тези, които са работили с квас или са опитвали хляб с квас могат да разберат за каква разлика говоря и какъв е този "живот"....


Искам да ви покажа, че в захранването и отглеждането на квас няма нищо сложно.
Повярвайте ми.
Няма да ви карам да търсите кладенец рано преди изгрев слънце, като нашите пра, пра баби.
Няма да ви карам да мълчите, до като захранвате кваса.
Няма да ви карам да правите заклинания за да се получи.
Просто ще ви покажа колко е лесно и ако ми повярвате и отново ми се доверите, ако направите свой квас, ще опитате и вкуса на истинския хляб.
Тогава, ще се върнем заедно към нашите корени и ще ни се иска да приготвяме само такъв хляб.


Първи етап:

За началото са ви необходими първокачествено брашно, което може да бъде ръжено или пълнозърнесто. В България брашното с доказано качество е това на  София Мел, аз избрах да захраня кваса си с Пълнозърнесто брашно на София мел.
Трябва ви и една чаша ИЗВОРНА ВОДА, не минерална, не чешмяна!
Също така ви трябва и една чаена лъжичка захар.


Вземете един обикновен буркан около 800 мл., 250 мл. изворна вода,
 и чаша (250 мл.)  Пълнозърнесто брашно на София мел, и захар.
 В буркана сложете водата и брашното.


Добавете захарта и разбъркайте с дървена лъжица сместа.


Получава се гъста каша, наподобяваща кексова смес.
Виждате на снимката.
Сместа се оставя така.


Буркана се покрива не с капак, а с парче плат или тензух.
Завързвате с ластик или въженце.


Този буркан, се съхранява на топло място, може в кухнята на плота.
Не го местете от стая в стая, трябва му стайна температура.
Комбинацията от изворна вода, захар и брашно, активира полезните бактерии и микроорганизми, които спомагат смета да "оживее" и да създадете квас.
Кваса има нужда от захранване.
През първия ден го оставете така, през втория го захранвайте сутрин и вечер с по една супена лъжица  Пълнозърнесто брашно на София мел.


Така ще изглежда кваса ви на втория ден, отгоре се отделя течност, слагате брашното.


След това разбърквате с дървената лъжица.


Правите това захранване всеки ден, сутрин и вечер, след което отново покривате буркана с парчето плат и слагате на обичайното му място.
За 5 дни ще имате готов за активиране квас.


Ето го и него!
Жив и готов да създава вкусен хляб.


Точно кваса ми стана и получих един прекрасен подарък от София Мел.


Новите Био брашна на София Мел
Веднага реших да приготвя хляб със семена и три вида брашно: от лимец, ръжено и пшеничено. Хляба стана върховен.


Ето и продуктите за този хляб:

3 с.л. квас
4 с.л. зехтин
200 гр. семена микс за хляб
350 мл. хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар 



Приготвяне:


В дълбока купа сложете от трите типа брашно, солта, захарта и с ръка разбъркайте.
Добавете семената, отново разбъркайте всичко.
Добавете кваса в купата.


Започнете като добавите половината вода и зехтин.
Внимателно стартирайте омесването на тестото, сложете на няколко етапа всичката вода, ако е необходимо добавете и малко брашно от пшеница.
Омесете меко  и еластично тесто, което намажете с останалия зехтин, покрийте го със стреч фолио и го оставете да си почива няколко часа.


Тестото от жив квас има нужда от по-дълго време за втасване и почивка.
След втория час, или по-добре третия, разделете тестото на две и оформете две хлебчета.


Поръсете ги с ръжено брашно, направете разрежи с ножче.
Двете хлебчета сложете в тавичка, като ги разделите с хартия за печене.
Не забравяйте да покриете и тавата с хартия за печене, а самата хартия с малко брашно.


Покрийте хляба с фолио, завийте го с кърпа и отидете на разходка.
Оставете го да си почине още поне 2 часа.
Когато се върнете вкъщи го изпечете в топла фурна на 200 градуса, за около 30- 40 минути.
Хубаво е да следите фурната, ако видите, че хляба много бързо се изпича я намалете.
Готовия хляб се оставя да почине и да се охлади.
Останалия квас може да се запази още 3-4 дни на стайна температура и да си го употребите.
Бихте могли да сложите кваса в хладилника, тогава се подхранва два пъти седмично. Преди употреба се разтваря в хладка вода и се чака да се активира.



Бих искала да ви споделя, че хляб от квас можете да приготвите и в дните на пост.
Надявам се да сте разбрали, че в приготвянето на квас, няма нищо сложно.
Публикацията ми е по-дълга, защото исках подробно да ви обясня процеса, а и ви споделих и рецепта за чудесен  хляб с новите БИО  брашна на София Мел!
Не забравяйте, че приготвено с любов у дома е винаги по-вкусно!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !