Translate

събота, 16 декември 2017 г.

Пълнени сухи чушки с леща Белуга


В предишни две публикации споделих с вас две традиционни рецепти за Строевския край. Приготвяни от двете ми баби повече от 60 години. 
Щастлива съм, че запазих рецептите им за Бъдни вечер в моя блог.
Да знаете, че ще има още бабини рецепти, защото научих още няколко, които вече не се правят.
След опита, традицията и завета им, аз реших да направя и своя принос.


Имам дъщеря и с удоволствие ще  науча да приготвя рецептите на бабите ни.
С радост ще я науча да приготвя и моите.
Днес ще ви представя една моя рецепта, за която се надявам да се запази през годините и да съхрани нашия бит.
Направих една комбинация от традиция и иновация, една рецепта, която беше приета от семейството отлично, и която ще се приготвя редом с останалите предложения за Бъдни вечер.
Това са Пълнени сухи чушки с леща Белуга.


Знаете, че моите приятели от  KRINA имат една много интересна кампания, от която можете да спечелите продукти на  KRINA за цял месец.
Ето и малко повече информация:
За да се включите в играта, трябва да се гласува за едно от ястията на трите баби. 
Аз се включих, защото ми стана интересно и забавно самото представяне на играта и логото: "ДЯДО КОЛЕДА НЯМА СЛАВА НА КУЛИНАР,ЗАТОВА ТАЗИ ГОДИНА ПОКАНИХМЕ БАБА KОЛЕДА!"
Успех!


Това, че предизвиках себе си с това кулинарно преживяване ми помогна да се върна към корените си и в същото време да направя  днешното ястие.
Плънката от Белуга, стафиди, моркови и лук се допълва перфектно към сухите чушки. Ароматите и вкусовете им се сляха идеално.


Ето и продуктите:

1 глава лук
1 морков
20 гр. стафиди 
100 гр. сухи чушки
магданоз
чубрица
къри
сол на вкус
500 мл. вода
3 с.л. олио

Приготвяне:


Сухите чушки се слагат в купа с топла вода, за да омекнат.
Аз ги оставих във водата, до като плънката от белуга стана готова.
В подходящ тиган изсипете олиото, когато се сгорещи добавете ситно нарязания лук и морков.
Задушете за няколко минути, след това към тях се изсипва лещата.
Разбърквате и готвите 3-4 минути, след тях се слага около 100 мл. вода.
Към плънката се добавят стафидите и подпрвките.
Отново се изсипва вода. на няколко етапа добавяйте водата.
Когато течността се усвой от плънката, можете да махнете от котлона.
Отцедете чушките от водата.
Вземете тавичка, в която ще печете чушките.
Пълните чушките с плънката от леща и ги подреждате в тавичката.
Пълните тавичката с вода, до половината на чушките, покривате с фолио и печете на 200 градуса за 30- 40 минути.


Домът ви ще ухае много апетитно.
Чушките се хапват топли.


Спокойно бихте могли да поднесете това ястие на празничната трапеза и не само на Бъдни вечер. Вкуса е балансиран, изчистен и завършен!


Весели празници, приятели!

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...