Домашни вкусотии: Торта "Еклерово изкушение"

сряда, 6 декември 2017 г.

Торта "Еклерово изкушение"


След няколко неуспешни опита за сполучлива еклерова торта, дойде и моят момент...
Може да се каже, че успях.
Тортата не е идеална, нито пък перфектна, но тя си е предназначена и за домашна консумация.


Мисля, че се справих, защото тази торта изчезна за няколко часа след документирането й на снимки.
Направата й отне повече време от консумацията, но това е добър признак.
Споменавала съм, че обожавам еклери, особено ако преливат от пухкав крем.
Тортата е изцяло от пухкав крем, толкова ефирна и приятна, галеща съзнанието и небцето.


С времето и годините изкарани в кулинарни приключения се научих, че за да се получи нещо както искате, трябва търпение и време.
Просто се въоръжете с търпение, спокойствие и желание и нещата ще се получат.


Еклерите са пълни с шоколадов крем, блатовете са леко сиропирани , а крема е толкова нежен... просто трябва да се опита.


Рецептата за еклерите е ТУК: http://tedytitova.blogspot.bg/2017/05/blog-post_10.html

за блатовте:
2 яйца
150 гр. захар
50 мл. прясно мляко
ванилия
200 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
3-4 с.л. олио

500 мл. компот от кайсии

за крема:
1л. прясно мляко
200 гр. бял шоколад
60 гр. царевично нишесте
20 гр. масло
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. натурален шоколад

за глазурата:
200 гр. натурален шоколад
10 гр. малсо
100 мл. прясно мляко

Приготвяне:


 Блатовете се приготвят като се разбият яйцата и захарта до бял крем.
Към тях се добавя прясното мляко, есенцията и олиото. Отново всичко се разбива. Брашното и бакпулвера се пресяват заедно и се добавят на няколко етапа към яйчената смес.
Разделете готовата смес на две и изпечете в тава с размер 22 см.
Основите се пекат на 150 градуса до суха клечка.
Охладените основи се изрязват с размер 20 см.


Крема за тортата се приготвя като в тенджера сложите 800 мл. прясно мляко и белия шоколад.
Когато шоколада се разтопи и сместа започне да завира, трябва да разтворите в останалите 200 мл. прясно мляко 60-те грама царевично нишесте.
Добавете към млякото и сгъстете.
Сложете маслото и разбъркайте.
Отделете част от крема в една купа, около 3 черпака и добавете натуралния шоколад.
Разбъркайте шоколадовия крем. С него се пълнят еклерите.
Белия крем се охлажда напълно.


Сметаната се разбива на пухкав крем, отделете от нея половината.
останалата част сложете към белия крем и разбъркайте.
Ще получите пухкаво вълшебство.
След като основите са охладени, крема също, еклерите напълнени с крем. Сглобете тортата.
Вземете едната основа, внимателно я сиропирайте с компота, сложете бял крем, а след това и другата основа, отново сиропирайте.
Следва крем и ред сметана. Подредете еклерите.
Сложете тортата в хладилник за една нощ или поне 5 часа.


Разтопете натуралния шоколад заедно с останалите продукти и още топъл залейте охладената торта.
Върнете в хладилника за 30 минути.
След това можете да й се насладите.


Тортата е страхотна!


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...