Домашни вкусотии: Дрезденски щолен

петък, 8 декември 2017 г.

Дрезденски щолен


Месеца на семейния уют и топлина е тук.
Месецът на сбъднатите мечти, желания и нови обещания.
Месецът на дългите семейни вечери, изпълнени с вкусни ястия.
Месецът на надеждите!
За мен Декември е аромат на канела, на портокал, на вино, на вкусни гозби, на...Коледа!


Всяка година приготвям Щолен и всяка година все нещо във вкуса му не ми харесва достатъчно.  Преди няколко седмици една колежка се върна от Германия и донесе типичен щолен. Опитах го най-накрая открих ключа. А той се крие в тестото.
Знаейки вече тайната на германците, въоръжена с мечтания подарък-помощник  Кухненска машина Multi One на Kenwood, аз се заех!


Още не мога да повярвам, че най-накрая имам мечтаната кухненска машина. Толкова е лесно да имаш такъв помощник в кухнята. Днес използвах металната представка за месене на тесто.


За няколко минути имах тестото, което трябваше да се получи, без да чувствам болка и умора в ръцете от омесването.
Тестото на Щолена е по-твърдо и маслено, и постигането на идеалния му вид е трудоемко.




Ето и продуктите:

600 гр. брашно
5 с.л. фина захар
200 гр. масло
1 яйце
150 мл. прясно мляко
7 гр. суха мая
щипка сол
200 гр. стафиди
50 гр. бренди
марципан
портокалови и лимонени корички
ванилия

за намазване:
50 гр. масло
пудра захар

Приготвяне:


Стафидите се заливат с коняка една нощ преди приготвянето на тестото.

Маслото трябва да е разтопено, а млякото топло.
В купата на машината се слага пресятото брашно, яйцето, солта и маята.


Добавяме и фината захар.


Пускаме машината и омесваме за кратко.
След това добавяме маслото, млякото, коричките  и стафидите.


 Нека не забравяме и ванилията.


Отново пускаме машината, за да омеси съставките.


Получава се маслено и ароматно тесто.


Купата на машината е много лека и удобна, както за почистване така и за лесно обиране на тестото от стените й.


Прехвърляме тестото в купа и оставете да си почине около 2 часа и половина.
След това го разточете с точилка, поръсете с марципана, може да сложите още стафиди и корички. Навийте тестото.


Сложете го в тавичка, покрита с хартия за печене. Аз използвах форма за терин (хляб).
Покрийте го с кърта и го оставете да си почине още два часа.
Когато щолена си е починал го покрийте с фолио и го изпечете в топла фурна на 150 градуса за около 60 минути. Препоръчвам ви да следите процеса на печене.


Изпечения щолен още топъл се маже с масло и поръсва обилно с пудра захар. Колкото повече, толкова по-добре!


Оставете Щолена да изстине, опаковайте го с фолио. Така опакован може да издържи до Коледа.
Радвам се, че след толкова опита успях да се доближа максимално до вкуса на традиционния Дрезденски щолен!

Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...