Translate

петък, 30 март 2018 г.

Домашна боза


Ето, че най-накрая добавих и домашната боза към асортимента от рецепти на блога.
Незнайно по какви причини все отлагах направата й.
Може би, защото все си мислих, че е трудно, и че няма да успея.
За пореден път установих, че когато човек има желание да свърши нещо, то ще се получи.


Рецептата за тази боза научих от Vania Milusheva, която я сподели в кулинарната ми група  "Домашни вкусотии".
Ваня, благодаря за чудесната рецепта!


Аз малко размених част от последователността на добавяне на продуктите, защото сметнах, че ще е по-добре така.
Няма да ви бавя повече с описанието на рецептата и продуктите, защото бозата се получи супер вкусна и нямам търпение да споделя с вас рецептата.
Пригответе я, за да усетете вкусът на истинската боза!


Необходими продукти:
използвах чаена чаша за мярка

1 ч.ч. просо
2 1/2 л. вода
2 1/2 ч.ч. кафява захр
1 ч.ч. боза за закваска

Приготвяне:


Вземете подходяща тенджера, сложете водата и просто.
Варете 20 минути.
Просото увира много бързо и добива подобен вид.


Махнете тенджерата от котлона. Добавете захарта.


Разбъркайте добре, захарта трябва да се разтвори.
От кафявия цвят на захарта и бозата добива по-тъмен цвят.


Може да опитате ако сте фенове на много сладкото, може да сложите още захар. Но така е добре, поне според мен. Охладете сместа и пасирайте.


Бозата започва да има вид. Добавете закваската.


Разбъркайте добре.
Ако желаете можете да прецедите сместа. Аз не я прецедих, защото пасатора свърши перфектна работа и нямах никакви едри частици.
Налейте бозата в шишета и я сложете в хладилника.
По принцип минималното време е 2 часа, за да стане по-студена и да се сгъсти, но ние опитахме веднага. Някъде препоръчват пиене след 2-я ден, но в домашни условия е почти неизпълним този срок.


Не се лишавайте от вкуса на истинската боза, защото той е точно такъв.
Изпи се след ден, то беше ясно!
Ваня, още веднъж благодаря за рецептата.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...