Translate

сряда, 4 април 2018 г.

Мини козуначета с кафява тръстикова захар


Няколко дни преди Великден ще ви представя моята версия на мини козуначета.
Мисля, че съм споделяла с вас, че когато наближат празници и се започне с традиционното разменяне на подаръци, аз предпочитам да правя подобни малки лакомства.


Тази година към традиционните Великденски кошнички с яйца и курабийки ще има от тези невероятни малки козуначета, приготвени с Нерафинирана кафява тръстикова захар на Passiflora.


Много съм доволна от резултата, имах известни притеснения около втасването на тестото, защото все пак е сладко, използваната захар, различна...но съм доволна!


Козуначетата ми се получиха сладки и много вкусни, а и от цвета на кафявата захар получиха карамелен цвят.


Моите мини козуначета имат вкусна плънка от кафява захар, какао и смлени орехи.


Реших да направя нещо различно като плънка и състав, затова избрах да сменя бялата захар с кафява и избрах на Passiflora, набавих си я от Интернет магазина, можете да го разгледате, като проследите ТОЗИ ЛИНК! 


След като опитахме козуначетата, всички заедно стигнахме до общия извод, че са много вкусни и определено различни.
Така, че ако търсите различното този Великден, то това е рецептата за вас!


Необходими продукти:

около 1 кг. брашно
14 гр. суха мая
250 мл. прясно мляко
кората на 1 лимон
2 ванилии
150 гр. меко масло
3 яйца + 1 белтък ( жълтъка е за намазване на козуначетата)

за плънката:
1 с.л. какао
3 с.л. смлени орехи


Приготвяне:


Млякото се затопля, така, че да не пари. В него се изсипва маята, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно.
Покриваме купичката с кърпа и оставяме да се активира маята. 


Изтегляме захарта и я добавяме към яйцата. Аз разбивах с кухненска машина, ако не разполагате с такава, използвайте миксер.


Трябва да разбивате продължително време, за да се разтопи захарта. Трябва да получите сладък крем от яйца и захар, имаш този вид.


Към разбития крем, добавете активираната мая, и част от брашното.
Не забравяйте да сложите кората на лимона и ванилията.
Започнете да омесвате първо с машината, на етапи се добавя по една лъжица разтопено масло и брашно. Аз не омесих цялото брашно на робота, дооформих го на ръце.
Набрашнете плота и изсипете сместа.


Доста течна я оставих, но така успях да омеся меко и еластично козуначено тесто, на етапи влагах масло и брашно.


Конците се виждат още преди да е починало и бухнало.
Сложете тестото в тенджера и оставете а си почива. При мен втасването отне 4 часа.


Готовото тесто се слага върху набрашнен плот, разделя се на две големи части, а всяка голяма част се реже на по-малки топчета, от които ще оформим козуначетата.
При мен се получиха 10 броя.


Направете плънката, като смесите захарта, смлените орехи и какаото.


Разточете с точилка топката тесто, сложете плънка и навийте на руло.


Вземете формата, намажете я с малко олио и направете формата на охлюв.
Повторете за всички форми.
Оставете да почиват и втасат.
Когато са готови за печене, ги намажете с разбития жълтък.
Печете на 150 градуса на горен долен реотан, до готовност. При мен отне 40 минути.


Приятели, пожелавам ви да посрещнете Великден с любимите си хора!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...