Домашни вкусотии: Лозови сарми

сряда, 30 май 2018 г.

Лозови сарми


Отдавна бях решила, че ще правя лозови сарми. В интерес на истината, до сега не съм правила такива. Тези са първите, които приготвям.
Още сутринта подбрах около 60 бр. листенца от лозето вкъщи.
Преди да продължа с описанието, (ако и вие като мен приготвяте сармички от лозови листа за първи път) избирайте само крехки листа от малък до среден размер.
Не използвайте големи листа, защото са жилави.


След листата набрах и подправките за ориза. Избрах постен вариант.
Времето предразполага да хапваме по-леки храни.
От градината си откъснах зелен лук, чесън, див лук, джоджен, копър, риган, салвия, целина и девисил.
В ориза сложих от тези свежи аромати, в комбинация от вкуса на лозовите листа, получих истинска вкусотия.


Листата на лозите имат много приятен свеж вкус, определено сармичките станаха много вкусни и се харесаха единодушно.


Поднесох ги върху млечен сос със солидно количество чесън и копър.
Перфектната комбинация!


Необходими продукти:
60 бр. лозови листа
1 ч.ч. ориз
20 мл. зехтин
1 с.л. масло
1 морков
2 глави зелен лук
1 връзка чесън
1 с.л. червен пипер
черен пипер
кимион
куркума
див лук, джоджен, магданоз, копър, риган, целина, девисил, салвия
сол на вкус
вода

Приготвяне:


Както написах по-горе, подберете лозовите листа да са по-млади.
Почистете ги от дръзката.
В тенджера сложете вода, когато заври потопете листата в нея за около минута.
Така омекват и се завиват много по-лесно.
Отцедете ги и ги оставете да се охладят добре.


В подходящ съд сложете зехтина и маслото. Нарежете лука на ситно, настържете моркова на ренде. Когато мазнината е топла, добавете лука и моркова.
Задушете ги за няколко минути. 
Изтеглете ориза и го измийте.
Сложете го в тигана.
Запържете го за 2-3 минути, заедно с лука и моркова.
В този момент можете да добавите черния пипер, червения пипер, куркумата и кимиона.
Разбъркайте много добре, за да се смесят съставките.
Едва тогава сложете първата чаша вода.
Когато ориза я усвой добавете втората чаша.
Не гответе ориза до пълната му готовност.
След втората чаша вода, не слагайте друга.
Нарежете свежите подправки и махнете от котлона.
Оставете ориза да си почине.


За да сготвя лозовите сарми, аз използвах глинен съд.
Покрийте гювеча с лозови листа, може и зелени, които не са попарени.
Вземете една чиния, вземете листо и го сложете в чинията, върху него поставете ориза и навийте на сарма.
Подредете сармите в гювеча.
Когато сте готови с всички сарми, покрийте със зелени лозови листа.
Сложете вода, колкото да ги покрие.
Гювеча се слага в студена фурна, която се пуска на 150 градуса.
Печете час и половина.


Поднесете с млечен чеснов сос.
Аз го приготвям по ТАЗИ РЕЦЕПТА←👈👈.
С риск да ви пиша едно и също, вкусът е много свеж и типично сезонен.
Насладете се на свежестта, с която ни дарява природата.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...