Translate

четвъртък, 31 май 2018 г.

Мокър сладкиш от тиквички и орехи


Имам удоволствието да ви представя моят първи опит плейтване на чинията.
Знаете, че това не ми се отдава, но вчера след като приготвих този импровизиран сладкиш, реших, да продължа с импровизациите си.


Далеч съм от техниките на мастър шефовете или на главните шеф готвачи.
До като си правих таратор в кухнята видях едни забравени тиквички в хладилника.
А само преди 5-10 минути съпругът ми се оплакваше , че нямало домашен десерт...
Казах си, ей сега ще направя един десерт от тези тиквички.


Исках десерта ми да е различен от предишния и направих бърза проверка на наличните продукти. Намерих си орехи. Смях ги за няколко секунди на кухненската машина и се захванах с изпълнение на идеята ми.


След изпичането и охлаждането на сладкиша, дойде време за снимки.
Казах си, че ще опитам да плейтвам, пък каквото стане-такова.
Дали съм успяла ще кажете вие, читателите ми.


Продуктите за сладкиша са следните:

220 гр. ситно настъргани тиквички
100 гр. ситно смлени орехи
180 гр. кафява захар
2 яйца
180 гр. брашно
200 гр. кисело мляко
15 гр. бакпулвер
щипка канела

пудра захар за поръсване
за декорация:
ягоди
чреши
смлени орехи
розови листа
желе от дюля
листа мента
цвят от ягоди

Приготвяне:


В приготвянето на сладкиша няма нищо странно, страшно и сложно.
Аз първо си смлях орехите и настъргах тиквичките.
Смесих ги в купа и ги разбърках, заедно с канелата.
Яйцата и захарта се разбиват на крем.
Към тях се добавя киселото мляко и бакпулвера.
Когато всички съставки се разбият добре, след смесването на тиквичките и орехите заедно с другата част от сладкиша.
Вече разбърквате с помощта на лъжица и добавяте брашното на етапи.
В сладкиша няма мазнина, единствената такава е за намазване на хартията за печене.
Добре смесените съставки се изсипват в продълговата тава с размер 22 см.
Както споменах, покрих тавичката с хартия за печене и леко я намазах с мазнина.
Печете на 180 градуса до суха клечка.


Сладкиша е мокър, тоест остава сочен, не е от вида на кексовете.
Ако желаете да стане по-сух, увеличете брашното на 200-210 гр.
Охладете сладкиша и го нарежете.
Поръсете го с пудра захар и освободете въображението си.


Аз действах според моментната си идея.
Като за първи път мисля, че е горе-долу добре.
Сладкиша е много вкусен, да знаете! :)


Не забравяйте, че когато човек готви с желание, любов и фантазия храната е много по-вкусна.
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...