Translate

понеделник, 25 юни 2018 г.

Торта "Гараш"


Избрах да приготвя торта "Гараш" за годишнината от сватбата ни.
Заложих на тази класика с история, защото първо така и все още не съм приготвяла торта "Гараш" вкъщи, и защото обичам храни с история.


Преди 7 години на тази дата с моя любим си казахме заветното "Да"!
Днес от сутринта получаваме много мили пожелания, за които ви благодаря от цялото си сърце.
Ние си пожелаваме преди всичко здраве и разбирателство, всичко останало ще се нареди.


Ето и малко исторически факти около тортата.
Тортата носи името на създателя си –  австроунгарския сладкар Коста Гараш. 
Той пристига в град Русе през 1885 година, за да поеме управлението на първия в България гранд хотел – „Ислях хане”. 
Заедно с него в управата на хотела встъпва и Терезия Гараш, съпруга на брат му, който отваря пекарна в Русе.


Според историята австроунгарският сладкар създава тортата за едни от княжеските приеми в хотела. В гранд хотела княз Александър Батенберг е посрещал шведския крал Оскар II, сръбския Милан Обренович и  румъския Карол I. По-късно Коста Гараш се премества в софийския хотел „Пахах”, и предлага едноименната торта в сладкарницата към хотела.


Аз се постарах да спазя по-голямата част от автентичната рецепта, но до колко успях, не съм сигурна.
Опитахме тортата и определено е уникално вкусна.


Така, че почерпете се за наше здраве!


Необходими продукти:
за блатовете:
9 белтъка
100 гр. пудра захар
300 гр. смлени орехи
1 с.л. брашно
щипка сол

за шоколадовия крем:
9 жълтъка
80 гр. натурално какао
150 гр. масло
120 гр. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана

за заливката:
100 гр.натурален шоколад
100 мл. сметана или мляко




Приготвяне:


Първо се разбиват белтъците със солата и захарта на сняг.
Не ги правете на твърд сняг, защото ще ви се начупят блатовете.
Когато за разбити, добавете брашното през сито, с помощта на шпатула разбъркайте.
На няколко етапа добавете орехите, много леко се разбърква, за да не спадне пухкавостта на белтъка.
Разделете сместа в 4 купи на равни части.
Вземете тава с размер 24 см., покрийте я с хартия за печене, намажете с олио хартията, така ще отлепите лесно основата.
Печете на 180 градуса около 10 минути.
Това действие се повтаря 4 пъти.
Охладете изпечените основи.


Пригответе крема. Ако ви притеснява, че ще използвате жълтъците, можете да направите крем от 200 гр. млечен и 200 гр. натурален шоколад, разтворени в 400 мл. сметана.
Аз приготвих шоколадовия мус, от жълтъците, като ги разбих на водна баня.
Сложете в купа жълтъците заедно със захарта.
Пригответе в тенджера вода, която да започне да завира леко, поставете отгоре купата и разбийте с миксер яйцата и пудрата захар.
Маслото се разтопява, а към него се поставя какаото.
Добавете маслото с какаото в купата с крема и отново разбийте с миксера, на водна баня.
Шоколадовият крем се сгъстява за секунди.
Охладете го в хладилника.
След това сглобете тортата. Започвате с основа, крем и така, завършвате с блат.
Поставяте тортата в хладилник за една нощ.
На следващия ден, приготвяте заливката.
Разтопявате шоколада с млякото или сметаната и заливате отгоре.
По краищата на тортата поръсете с орехи или кокосови стърготини.


Гарантирам, че се получава прекрасна на вкус.


Домашни вкусотии вече има свои продукти.
Изпийте кафето си чашата на "Домашни вкусотии", отидете на пазар със специалната чанта, или се вдъхновете от престилката ни.
Сега вече можете да си имате и вие!
Изберете от ТУК и поръчайте на лични съобщения!


Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...