Домашни вкусотии: Домашна бабина торта

четвъртък, 1 ноември 2018 г.

Домашна бабина торта


Наскоро си припомних онзи вкус от детството, когато за повод баба правеше такава торта.
В следващия момент реших, че е сериозен пропуск да нямам такава рецепта в блога.
Толкова вкусна и навяваща спомени торта, заслужава да бъде приготвена.



Разпитах едната ми баба за подробностите около рецептата.
Тя беше категорична, че последните няколко пъти я прави по този начин.
Каза, че предпочита точно този крем нишесте Ванилия, била доволна!


Знаете, че бабите трябва да се слушат.
Каквото те кажат, обикновено излизат прави...
Както когато бяхме деца и те все ни съветваха, а ние все правихме обратното.
После, разбира се, че се оказваха правите.


Извадих лист и химикал и записах стриктно всички инструкции!
Тя изрично каза, че от години използва нишестата и всичко останало на Биосет!


Зарадвах се, че в този избор сме на едно мнение.
Аз се доверявам на качеството на Биосет, винаги резултата е перфектен.


Не губих време, взех нужните съставки и се захванах за работа.
Да ви кажа, тортата се получи доста бързо и не мога да кажа, че срещнах трудности.


В магазина видях едно ново за мен какао на Биосет, което взех, защото има натурален вкус.


Направих какаовата основа с него и определено ми хареса.
Имам си нов фаворит.



Нишестето е Ванилия, с него тортата и кремът станаха супер, без притеснения от гъстотата на крема. Случвало ми се е кремът да изтича през формата, тортата да се разпада след махане на ринга, защото кремът не е стегнал.
Този път нямах подобни главоболия!
Отличен резултат и то благодарение на съветите на баба и чудесните продукти на Биосет!



Тортата спечели всички, когато я опитаха, а това ме направи много щастлива!


Необходими продукти:

за блатовете:
4 бр яйца
200 гр. кисело мляко
180 гр. захар
200 гр. брашно
50 мл. олио


за крема:
1,200 л. прясно мляко
20 гр. масло
180 гр. захар

за декорация:



Приготвяне:


За изпичане на основите използвах тави с форма 22 см., тортата е със същия размер.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разделете захарта на равни части. С едната част от захарта разбийте белтъците, а с другата жълтъците.



Към жълтъците и захарта се добавя ваниловата захар, както киселото мляко и олиото.


Разбийте всичко отново.
Към брашното добавете бакпулвера.


Вече имате разбити белтъци и жълтъци.


Добавете брашното с бакпулвера към жълтъците и разбийте.
След това към тях се добавят и белтъците на сняг.



Смесете внимателно двете съставки.
В три купи разпределете по еднакво количество смес за блатовете.



Към едната купа се добавя тъмното какао.


Разбъркайте добре, за да оцветите сместа.
Печете в топла фурна на 150 градуса до готовност.
Аз проверих с клечка.
Печенето отне около 15 минути за основа.
Охладете изпечените основи.



Идва ред и на крема.
В тенджера сложете прясното мляко, като оставите около 100 мл. от него.
В него ще разтворим нишестето.



В тенджерата към млякото се добавя захарта.
Когато започне да завира, се слага разтвореното нишесте.
Сгъстява се за няколко минути.
Добавете маслото.



Вземете ринг за торта.
Подредете я, като започнете с една светла основа, крем, какаовата основа, крем, светла и отново крем.
Покрийте със стреч фолио и сложете в хладилник поне за 12 часа.
Украсете тортата със смлени орехи и декорация за торта.
Аз използвах шоколадови пръчици.



Тортата стана много вкусна и пълна с много спомени.
Вкусът е същият, както е останал в мислите ми.



Голямо удоволствие е да се опита вкуса на детството, отново!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...