Домашни вкусотии: Торта "Моцарт"

неделя, 4 ноември 2018 г.

Торта "Моцарт"


Ето и моята интерпретация на тази класическа торта!
На външен вид не е като онази от кафе- сладкарница "Аида" в центъра на Виена, но пък е моето домашно творение.
Вдъхновена от Виена, която посетих с екскурзията : Виена и Будапеща, организирана от  Руал Травел.
Обожавам да пътувам с  Руал, защото програмите им са богати и винаги екскурзийте преминават незабравимо.


Всички мои разкази от пътешествията ми, можете да прочетете ТУК!
Започвам от начало, защото така е най-добре.
Имахме два дни във Виена, първия беше с изключително богата програма.
Втория ни ден беше свободен.
Тогава имахме достатъчно време да се потопя в кулианарна Виена!


Още в началото на главната улица на Виена се намира знаменитото кафе "Демел".
Пълната история за кафето и споровете на великите сладкари можете да прочетете ТУК.


В ранните десетилетия на двадесети век започва съдебна битка между хотел „Захер” и сладкарска къща „Демел” за това кой има правото да използва запазената марка „Оригинална торта Захер”. Интересен факт е, че след смъртта на вдовицата на Едуард, Ана, през 1930 г, техният син (също Едуард) започва работа в сладкарска къща „Демел”, като по този начин им предоставя правото върху името „Оригинална торта Захер”. 


Едва през 1963 г. двете страни стигат до извънсъдебно споразумение, което дава правото на хотел „Захер” да използва името „Оригинална торта Захер”, а на сладкарска къща „Демел” позволява да декорира своите торти с триъгълен печат, на който пише „торта Едуард Захер”.
Разликата между двата сладкиша е в това че „Оригинална торта Захер” има два слоя кайсиево сладко (един непосредствено под шоколадовата глазура и един между блатовете), а „торта Едуард Захер” има само един. 
След такива сериозни спорове, не се реших да приготвя торта Захер, но посетих заветната сладкарница "Демел".
В нея е позволено да се снима и не пропуснах тази възможност!


Вътре се потапяте в уникалните шоколадови творения и подаръци.


Витрините са декорирани с ядливи продукти, докато бяхме ние беше изложена виенската вафлена шушулка за сладолед и за приготвяне на вафлички.


 Уникални шоколадови творения!



Тук зад тези витрини се приготвя и тортата на раздора!


Не исках да си тръгвам от тук!


Но трябваше, денят напредна, а имахме организирани посещемия на няколко обекта в града.


Срещу "Демел" се намира  и специализирания магазин за бонбони "Моцарт".
Едно малко съкровище.


 Всякакви видове наденица и брацели, можете да си купите от тези павиони за улична храна, които нямат нищо общо със срещаните в нашата страна.


Вижда се как се приготвя храната и колко е чисто!
Неусетно стана време за следобедно кафе, а както знаете, то си е ритуал специално за мен.
Избрахме кафе-сладкарница "Аида".


Прекрасно място с дългогодишна история, вкусни торти, уханно виенско кафе и то точно срещу катедралата Свети Стефан!
Тук опитах торта "Захер" и "Моцарт", и типичното виенско кафе.



Торта "Захер"


 Изключително сладка и много вкусна!


Торта "Моцарт" , която реших да ви представя днес.
Моята визуално е далеч от оригинала, но вкусът е отличен!


Виенско кафе!


Кафе "Лате".


Незабравим момент!


Купиме бонбони "Моцерт" за подаръци на близките, аи за тортата.
Използвах ги за украса.
В самата торта няма от тях.


Тортата се получи много вкусна, умерено сладка, защото онази, която опитах ми беше много, много сладка за моя вкус.
Така, че ако решите да поднесете торта с неповторим вкус, то тази е за вас.


Зеления пласт, който трябваше да се получи е от марципан и шам фъсътък, понеже ги смесвах вкъщи и ми се получи както виждате на снимката.
Онази от "Аида" , пласта марципан беше сякаш захарно тесто, а не марципан.
Не успях да го направя едно към едно, но все пак аз не съм "про" в сладкарството.


Сигурно вече искате да видите продуктите и рецептата.
Така, че ето ги и тях:

за основата:
3 бр. яйца
180 гр. захар
300 гр. брашно
50 гр. какао 22 %
1 бр. бакпулвер
250 мл. вода

за марзипановата основа:
100 гр. смлян маш фъстък
200 гр. бадемов марциппан
1 с.л. масло

за крема:
600 мл. прясно мляко
200 гр. натурален шоколад
200 гр. млечен шоколад
150 мл. сладкарска сметана
10 гр. царевично нишесте

за шоколадовия ганаш:
200 гр. натурален шоколад
50 мл. мляко

Бонбони "Моцарт" за декорация


Приготвяне:
Тортата е с размер 20 см.


Първо пригответе основата с шам фъстък и марципан.
Смесете ги в блендер, фъстъците, марципана и маслото.
Оформете основа с размер 17 см.
Поставете в хладилника, за да стегне.


За основите.
Разделете белтъците от жълтъците.
Белтъците разбийте с щипка сол и половината захар, на сняг.
Разбийте жълтъците с останалата захар.
Разтворете какаото във водата.
На етапи добавяйте брашното с бакпулвера и водата с какао.
Получената какаова консистенция се смесва с белтъците.
Получена смес се разделя на две и се изпича на 150 градуса до суха клечка.


Изпечените основи се изрязват с желания диаметър.
Пригответе крема като изсипите млякото в тенджера и добавите шоколадите.
Разтопете ги добре, разтоверете нишестето в малко вода и сгъстете крема.
Охладете перфектно.
Разбийте сметаната и я сложете внимателно към охладения крем.
Получава се този пухкав крем.


Сглобете тортата като започнете от оснвната платка, крем.
Сложете основата от марципан, отново крем, и последния блат.
завършете с крем.
Приберете тортата за една нощ в хладилника.
На следващия ден пригответе ганаша, като разтворите шоколада в сметаната.
залейте тортата.
Аз оставих моята торта само със заливка отгоре, защото ми харесват така наречените "голи торти", които са без излишно покритие.
Декорирайте с бонбони "Моцарт".


Вкусът на тортата ме пренесе отново в онези незабравими дни във Виена!


Посетете Виена , вижте всички възможни екскурзии до Виена ТУК!


Благодаря на  Руал Травел 
за професионалната организация и невероятна екскурзия!
Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...