Домашни вкусотии: Грис торта

петък, 19 юли 2019 г.

Грис торта


Напоследък вкусът на гриса много ми харесва.
Надявам се, че вие нямате лоши спомени за него от детската градина.
Преди, като ме питаха какво ще правя за десерт и споделя, че е грис, следваха едни физиономии, едно чудо...
Обаче, след като го направих както аз си зная, мненията се промениха.
Вече всички сме фенове на грис десертите.


Не веднъж съм споделяла, че не съм по тортите, по солените рула, да, 
но по следките неща не особено.
Нооо, тази торта надмина представите ми за вкус и комбинацията от текстури.
Звуча като жури от хелс китчен или мастър шеф, но пък не си измислям.
Превъзходен баланс.


За тази торта получих комплименти от най-големия ми критик, моята майка.
Споделяла съм, че тя винаги е директна с мнението си, не пести негативи, когато някое мое предложение не е по вкуса й.
Този път каза, че много я харесва, дори поиска допълнително.


Основата е от какаов блат, грис кремът си има ванилия, малко канела и масло.
Оранжевият крем е нишесте кайсия, но не е направено с мляко, а с нещо друго.


Декорацията отгоре е с малко кокосови стърготини, Крем за торта на Биосет и  шам фъстък.


Перфектният вкус на тортата се дължи на продуктите на приятелите ми от Биосет.
Доволна съм от всичко, което предлагат.
Харесах страницата им във фейсбук, препоръчвам ви и вие да го направите.
Там ще се запознаета с асортимента им, а и много често има игри :)
Кликнете ТУК!


Идеалната лятна торта, не е особено тежка, напротив свежа и супер вкусна.


Остана да споделя с какво направих оранжевия крем.
Нишесте кайсия на Биосет е ясно, че присъства.
Изключих мляко, не е и вода.
Изпозлвах компот от кайсии.


Да ви кажа такава вкусна комбинация в торта, скоро не съм опитвала.
Какао, грис и кайсия, опитайте и споделете дали ви харесва колкото на мен!


 Ще си призная, че докато пиша в момента, ставам за втори път да си режа парче от тортата.
Гледам снимките и ми се прияжда. :)


Няма да ви мъча, споделям продуктите и описанието, че да си я направите и вие.


Необходими продукти:

за основата:
2 яйца
80 гр. захар
60 гр. брашно
30 гр. Какао на Биосет

за крема от грис:
150 гр. Грис на Биосет
200 гр. захар
1 л. мляко
щипка Канела на Биосет
25 гр. масло

за крем кайсия:
600 мл. компот от кайсия
захар при необходимост и желание

за декорация:
120 мл. прясно мляко
шам фъстъци или орехи 


Приготвяне:


Основата е като при Кокосовото парфе, много ми хареса колко бързо става и е идеална за торти без сиропиране.


Разделяте жълтъците и белтъците в отделни купи.
Тази на белтъците е добре да е по-голяма, защото ще се разбива в нея цялата смес.
Сложете захарта към белтъците и разбийте до получаване на пухкав крем.
Добавете жълтъците и отново разбийте.


Смесете какаото, брашното и бакпулвера.


Към разбитите вече продукти се изсипва сухата смес.
Отново всичко се разбива.


Получената смес се изсипва в тава, която предварително сме покрили с хартия за печене.
Аз намазах хартията за печене с малко олио, така основата сама се отделя и остава цяла.
Тавата е кръгла с махащ се ринг, 26 см. 


Печете на 180 градуса до суха клечка, при мен отне около 20 минути.
Основата е тънка и става бързо, така че си я следете.
Готовият блат се поставя върху решетка, за да се охлади.
След което се подравнява и поставя на поднос.


Приготвянето на грис крема е много лесно.
Към млякото се слага захарта и канелата като заедно се поставят на котлона.
Когато започне да завира, на струя се изсипва грисът, като се бърка непрекъснато.


Преди да го махнете от котлона, сложете ваниловата захар. 
Накрая се добавя маслото и се разбърква.


Преди грисът да стегне го изсипете върху основата.
Аз преди това надупчих с вилица блата.
Така ще поеме от влажността на крема и ще стане сочен.


Сложете тортата в хладилника, докато приготвите крема от кайсии.
Грисът стяга много бързо, така че не се тревожете за него.


Аз имах сварен компот от кайсии, понеже ние сме фенове на сладкото, аз сложих още 100 грама захар към компота.
Но тази сладост е изцяло по ваш вкус, ако сладостта от компота ви е ОК, не добавяйте друга захар.
Разтворете нишестето в 60 мл. компот.
Сложете течността на котлона и когато заври, сгъстете с нишестето.


Този кайсиев крем стана божествен.
Грисът е стегнал и идва ред на последният слой.


Изсипете внимателно крема отгоре.


Така слобената торта се поставя в хладилника.
Аз я държах една нощ, но 5 часа са достатъчни, тъй като всичко стяга много бързо.


Когато тортата е готова махнете ринга и се пригответе да декорирате.


Този крем за торта е много лесен за употреба и редовно го използвам за декориране и не само.


Кремът се изсипва в 120 мл. прясно мляко и се разбива за 2 минути с миксера, това е.
Напълнете в пош и действайте според фантазията.


Всеки път казвам, че не ме бива в декорирането на торти, залагам на вкусът и сега го твурдя с тази торта.
Сигурно можете и по-добре да я украся, но бързах да я опитам :) 


Все пак декорацията не се задържа за дълго, защото Грис тортата е толкова вкусна, че бързо изчезва...


Всеки заслужава да се наслади на тази приказно вкусна торта!

Ето още няколко невероятни торти, които можете да приготвите за любимите си хора!

👇👇👇👇👇👇👇👇👇


Сладоледено вълнение



Редена бисквитена торта



Гръцка домашна торта



Домашна бабина торта



Ако харесвате рецептите ми, може да ми помогнете да ги популяризираме като ги споделите.
Каня ви, да се присъедините към кулинарната  група "Домашни вкусотии" или се абонирайте за видео канала ми ето ТУК !
Можете да ме последвате и  в Инстаграм- ТУК!
Споделяйте вашите вкусотии или използвайте #домашнивкусотиистеди!
Заповядайте и в страницата ми Теодора Титова- "Домашни вкусотии" !
Благодаря ви !

2 коментара:

  1. Поздравления за прекрасната торта!Моля,за пояснение относно яйцата.Не е описано в необходимите продукти.Виждам,че са две, белтъците са в блата,но какво става със жълтъците?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,
      Яйцата са две, които се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват със захарта, след това се добавят жълтъжите и отново се разбива. :)
      На разположение съм ако имате още въпроси.
      Успешна седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...